La sfârșitul cursului, sper că toți elevii vor fi capabili să discute despre logică în mod logic. J J J De aceea, am propus rubrica aceasta, pe care o pot citi oricând…aici vor găsi câteva informații elementare legate de logică. Așa că, elevi, citiți și luați aminte…
Nume de reținut:
Aristotel este considerat întemeietorul a numeroase discipline, printre care și logica. El este primul care a apreciat această știință ca fiind o ,,gândire a gândirii.
"Alexandru din Afrodisia este cel care a utilizat pentru prima dată termenul de logică, în secolul a III-lea.
Definiții:
Logica este:
- știința demonstrației care studiază formele și legile generale ale raționării corecte.
-știința care studiază formele logice fundamentale (termenul, propoziția și raționamentul), precum și principiile logice ale gândirii.
-studiul legilor formale ale gândirii, legi care, de la propoziții adevărate, conduc întotdeauna la propoziții adevărate sau probabil adevărate.
-,,un sistem de semne cu regulile de utilizare a acestora." (Rudolf Carnap)
De ce este important????
În primul rând, toți oamenii, fiind înzestrați cu conștiință, recurg aproape întodeauna la argumentări, la raționamente sau la formulări sofistice, conștient sau nu. Mereu sunt puși în situații de a aduce probe, de a susține o afirmație, de a infirma valoarea de adevăr a unei propoziții sau de a alege între diverse alternative. Cel care studiază logică va fi capabil să-și controleze, din punct de vedere al corectitudinii, propriile operații de gândire, dar și operațiile pe care le efectuează cei din jur.
În plus, logica, înțelegere a informațiilor, stă la baza memorării logice, deci a memorării bazată pe înțelegerea materialului și contribuie la formarea mecanismelor logico-matematice care coordonează activitatea indivizilor (luarea de decizii, argumentarea unei ipoteze). De asemenea, logica ajută la dezvoltarea clarității, coerenței și consecvenței în gândire, dar și la dezvoltarea limbajului în funcție de diversele situații în care ajunge individul.
Tot cu ajutorul logicii, omul poate ajunge să dețină ,,atuurile" în prezentarea unui discurs în fața auditoriului, reușind să-l convingă prin multitudinea de enunțuri verosimile, prin claritatea limbajului, prin frumusețea stilului sau prin strcturarea argumentării.
Înainte, cu ajutorul logicii se formulau propoziții care să susțină existența lui Dumnezeu, dar și raționamentele legate de drept, obligație sau interdicție. În plus, era folosită logica pentru a stabili un diagnostic medical sau pentru a define numeroase concept filosofice ca existența, adevărul, timpul sau falsul.
Așadar, dintotdeauna logica a avut numeroase întrebuințări, în cele mai diverse domenii. Și astăzi, cei care studiază logică au cele mai mari șanse în a ajunge indivizi cu gândire rațională. Numai aflând principiile logice, individul poate ajunge să dețină controlul asupra propriei judecăți, a propriilor argumentări și să identifice argumentările eronate, voit sau nu, ale interlocutorilor.